Onze partner GCAQE kondigde op 15 februari 2021 middels een persbericht hun Global Clean Air Campaign aan, waarmee zij een beroep doen op wetgevers en overheden om de (liefst verplichte) inbouw van effectieve filtering en kwaliteitsbewaking van de lucht aan boord van vliegtuigen door te voeren.

De luchtkwaliteit aan boord van vliegtuigen laat nog steeds veel te wensen over, met deze campagne vraagt GCAQE nogmaals aandacht voor dit probleem. GCAQE presenteerde bij die gelegenheid ook twee korte videofilms, ter ondersteuning van de campagne.

De eerste film (Engelstalig) legt kort en bondig de werking van het Bleed Air Systeem uit. Dit systeem wordt in alle moderen vliegtuigen (behalve de B787) toegepast voor de luchtvoorziening en het speelt een belangrijke rol bij de optredende verontreiniging van de cabinelucht.

De tweede film bevat een nadrukkelijke oproep om tot verbetering van die luchtkwaliteit te komen door middel van passende maatregelen vanuit de overheden. Deze film is in maar liefst 40 talen (plus ondertiteling) uitgebracht! Hier treft u de Nederlandstalige uitvoering.