Niet alleen voor de rust

presentatie Jeff Iliff
Presentatie Jeff Iliff

Dat slaap belangrijk is voor je lijf om te herstellen van de alledaagse drukte, is algemeen bekend. Te weinig slaap heeft al gauw een negatieve invloed op je gevoel van welbevinden, en op je humeur.

Minder bekend is misschien dat slaap ook een belangrijke functie vervult om je hersenen te helpen ontgiften. Neurowetenschapper Jeff Iliff heeft hier baanbrekend onderzoek naar gedaan. In deze presentatie (2014) legt hij in begrijpelijke taal uit hoe dat in zijn werk gaat.

Het lymfesysteem

Het lymfesysteem heeft een belangrijke functie bij de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam. Alle lichaamscellen krijgen hun voedingsstoffen aangevoerd door het bloed. De cellen halen hier hun energie uit, waarbij afvalstoffen ontstaan. Deze afvalstoffen worden door de cellen uitgescheiden en komen zo in de ruimte tussen de cellen terecht. Lymfevocht voert ze vervolgens af via de lymfekanalen. Daarna worden de afvalstoffen aan het bloed afgegeven, dat voor verder transport naar bv. de nieren zorgt.

Geen lymfekanalen in de hersenen

In het hersengebied bevinden zich echter geen lymfekanalen, en dat terwijl juist de hersenen veel energie verbruiken en dus ook relatief veel afvalstoffen produceren. Die moeten wel allemaal afgevoerd worden om het systeem soepel te laten werken. In deze presentatie wordt helder uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat, en waarom slaap zo ontzettend belangrijk voor je is. Je kunt ook Nederlandse ondertiteling aanzetten. De moeite van het bekijken zeker waard!

Aerotoxic Syndrome

Bedenk bij dit hele verhaal dat een Aerotoxic Syndrome patient te maken heeft met grotere hoeveelheden gifstoffen die (tijdelijk) zijn opgeslagen in vetweefsel, o.a. de hersenen, omdat ze niet tijdig konden worden afgebroken en afgevoerd. Op een later tijdstip worden die gifstoffen dan weer omgezet en uitgescheiden door de cellen. Het door Jeff Iliff beschreven afvoersysteem moet dan zorgen voor de afvoer van die stoffen. Omdat dat systeem alleen goed functioneert tijdens de slaap, is het ook te begrijpen dat je vaak zo veel slaap nodig hebt tijdens het ontgiften.