Foto: Reismedia (archieffoto)

Interview met Robert Swankhuizen

Op 12 september 2023 publiceerde Luchtvaartnieuws een interview met Robert Swankhuizen, voorzitter van  de Nederlandse Vereniging van Luchtvaarttechnici NVLT en lid van de Nationale Adviesgroep Cabinelucht NAC.

In het interview met Paul Eldering van Luchtvaartnieuws.nl gaat dhr. Swankhuizen in op een aantal actuele problemen in de luchtvaart, waaronder de aangekondigde krimp van Schiphol, de structurele personeelstekorten bij grondwerktuigkundigen, de lopende CAO-onderhandelingen met KLM en diverse operationele knelpunten. Hij spreekt ook zijn ‘zorgen over gifcocktails’ uit waaraan ook grondpersoneel regelmatig wordt blootgesteld. Dit deel van het interview volgt hieronder:

——————————————————————–

>>Zorgen over Gifcocktails

Swankhuizen, die zelf in de Nationale Adviesgroep Cabinelucht (NAC) zit, maar als vakbondsbestuurder ook een eigen mening heeft, maakt zich ook zorgen over de blootstelling aan gifstoffen in en rond vliegtuigmotoren. Daar kunnen niet alleen cabinepersoneel en vliegers last van hebben in de vorm van bleedair met olielekkages tijdens de vlucht (zogeheten fume- events en vieze-natte-sokken-geuren), maar volgens hem ook technici in het vliegtuig en op de grond. “Het aerotoxic syndrome ligt op de loer als beroepsziekte, hoewel er nog uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar wetenschappelijk erkende causale verbanden. Die zullen er naar verwachting van de werkvloer absoluut zijn.”

Swankhuizen: “Het gaat niet alleen om TCP’s, die op het zenuwstelsel inwerken, maar om veel meer schadelijke stoffen, waaronder ook fijnstof. In feite dus hele giftige cocktails. Wij mogen volgens de Arbowet terecht niet onze neus gebruiken om lekken te detecteren. Dus moeten er sensoren komen. En trainingen en betere meldingsprocedures mèt snelle actie. En wellicht later tevens luchtfilters. Ook willen we dat het aerotoxic medisch protocol, dat internationaal is overeengekomen, nog dit jaar in een concreet NAC-advies wordt vertaald. Zodat slachtoffers een wettelijke back-up krijgen en gespecialiseerde hulp.”

Volgens Swankhuizen weten luchtvaarttechnici als geen ander wat een langdurig afgesloten vliegtuig aan vreemde luchtjes kan meebrengen. “Als wij bij aankomst van een vlucht de deur openen, komt er vaak een muur van stank op ons af. Het is daarom cruciaal om de kwaliteit van de cabinelucht te verbeteren. En dat geldt ook voor platform en hangar.”

De NVLT-president hamert erop dat luchtvaarttechnici professionals zijn. “We gaan ervan uit dat zij gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen en altijd het gezond verstand gebruiken als het om hun eigen gezondheid gaat.”

Simpele oplossingen om op het platform van luchthavens blootstelling aan schadelijke stoffen te minimaliseren, zijn volgens Swankhuizen bijvoorbeeld strategisch elektrisch taxiën, vliegtuigen zonder lopende motoren van de gate naar de startbaan slepen en andersom. “Waar een wil is, is een weg”, meent hij.<<

——————————————————————–

Lees via onderstaande link het hele interview:

NVLT: Den Haag en Airlines veel te laks over tekort aan Technici, Zorgen over Gifstoffen