Voorzichtige erkenning van Aerotoxic Syndrome door Centrale Raad van Beroep

 

Arbeidsongeschikt

Eén van de vele slachtoffers van Aerotoxic Syndrome is Evelyn van den Heuvel.
Evelyn werkte 100% (= 40 uur per week) als stewardess voor KLM. In 2013 kwam Evelyn echter ziek thuis te zitten met diverse fysieke klachten, waaronder ernstige vermoeidheidsklachten. Deze klachten waren zo ernstig dat ze Evelyn arbeidsongeschikt maakten. Na diverse onderzoeken (o.a. door de bekende neuroloog G. Hageman) werd als “mogelijke diagnose” vastgesteld: Aerotoxic Syndrome.
 

WIA-uitkering geweigerd door UWV

Ook na een langdurig ziekteverlof was zij nog steeds niet in staat om haar werkzaamheden weer op te pakken, omdat de klachten bleven. In april 2016 kwam zij daarop terecht bij het UWV voor een uitkering op grond van de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). De arbeidsdeskundige van het UWV meende echter dat Evelyn “geschikt voor haar eigen werk” was en dus niet arbeidsongeschikt. Het UWV weigerde daarop om Evelyn een WIA-uitkering toe te kennen. Het aangetekende beroep tegen deze beslissing werd eind december 2016 door hetzelfde UWV ongegrond verklaard.
 
Evelyn gaf echter niet op en ging hiertegen in hoger beroep. Dat werd een zaak van lange adem, maar op 29 april 2021 deed de Centrale Raad van Beroep (eindelijk!) een uitspraak in deze zaak, die wellicht ook voor andere Aerotoxic Syndrome slachtoffers in de toekomst van belang kan zijn.
 

Uitspraak in hoger Beroep

De Raad onderkent Evelyns gezondheidsklachten en stelt vast dat ze niet meer dan 3 dagen per week (op ma, wo en vr) maximaal 7 uur vervangend werk mag doen, waarmee ze dus feitelijk alsnog in aanmerking komt voor een (aanvullende) WIA-uitkering. Het UWV wordt door de Raad verplicht overeenkomstig deze uitspraak opnieuw te beoordelen en draait ook voor de proceskosten op.
 
Alhoewel de Raad niet expliciet het Aerotoxic Syndrome als zodanig erkent, wordt dit wel als serieuze mogelijke oorzaak van de klachten omschreven. Naar onze mening een belangrijke stap voorwaarts op de lange weg naar volledige erkenning van Aerotoxic Syndrome als beroepsziekte!
 

Aandacht in de media op 21 juni 2021…

In NRC verschenen op 21 juni 2021 maar liefst twee artikelen over deze uitspraak:

Tenslotte was er diezelfde dag om 15:50 op NPO1 bij Blok & Toine nog een radio-interview met dr. Michel Mulder over deze belangrijke uitspraak. Via deze link kun je de uitzending terugluisteren. Scroll voor het interview door naar 1:44 uur.

… en nogmaals op 12 juli 2021

Rijnmond TV kwam op 12 juli in haar programma “Welkom bij Rijnmond” met een interview met Evelyn, waarin zij nogmaals (in het kort) helder uitlegt wat voor haar de gevolgen zijn van de blootstelling aan giftige dampen aan boord, waardoor zij het zoveelste slachtoffer werd van het Aerotoxic Syndrome.