Op 17 en 18 september 2019 vond in Londen opnieuw de Aircraft Cabin Air Conference plaats, de grootste internationale conferentie ooit over de luchtkwaliteit aan boord van vliegtuigen. Net als in 2017 werd deze conferentie georganiseerd door de Global Cabin Air Quality Executive (GCAQE).

Aanwezigen

Ook dit jaar werd de conferentie weer goed bezocht door diverse vooraanstaande medisch specialisten en wetenschappelijk onderzoekers, vertegenwoordigers van vakbonden en meer dan 30 luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld. Fabrikanten Pall Aerospace (luchtfilters en -sensoren)  en BASF (Ozon/VOC convertors) waren ook aanwezig voor een presentatie over hun producten.

Afwezigen

Grote afwezigen  waren helaas de overheidsinstanties (EASA, FAA) en de vliegtuigfabrikanten (Boeing, Airbus, Embraer). Ook de Nederlandse vakbonden lieten het jammerlijk afweten, met uitzondering van de NVLT (Nederlandse Vereniging van Luchtvaart Technici) die wel een vertegenwoordiger stuurde.

De conferentie

Uiteraard was ook Stichting Fly Aware weer aanwezig op de conferentie. Het waren twee heel drukke, maar interessante dagen. Meer dan 30 sprekers van over de hele wereld hebben ons bijgepraat over de laatste ontwikkelingen en inzichten op zowel technisch- als juridisch- en medisch gebied, en de voortgang van lopende onderzoeken. Organofosfaten en (ultra) fijnstof werden unaniem als belangrijkste ziekteveroorzakers aangewezen. Zij veroorzaken aantoonbare schade, met name aan hersenen, zenuwstelsel en ademhaling. TAP en Icelandair legden uit hoe zij omgaan met fume events. Beiden benadrukten dat het soms moeilijk is om de exacte oorzaak van vervuilde cabinelucht vast te stellen. Klik op deze link voor een korte impressie van alle presentaties.

Naast de diverse presentaties was er volop gelegenheid om nieuwe contacten te leggen en  bestaande te verstevigen. Al met al kunnen we weer spreken van een geslaagde bijeenkomst!