Belangrijke acties na een Fume Event

Na een Fume Event is het van groot belang om de volgende acties te ondernemen:

1) Volg het internationaal Medisch Protocol

GCAQE heeft in 2023 een  uitgebreid Medisch Protocol gepubliceerd dat bedoeld is om toegepast te worden door de arts die geconfronteerd wordt met patiënten met klachten na een fume event. Naast dit lijvige document is er nu ook een verkorte versie in de vorm van een checklist. Deze Post-Smoke/Fume Event Procedure vertelt je stap voor stap wat te doen na een fume event. Klik op de link of scan de QR code om direct naar deze checklist te gaan.

2) Rapporteer elk Fume Event

Het is ook van groot belang om ervoor te zorgen dat ieder Fume Event officieel gerapporteerd wordt, zodat het goed geregistreerd wordt. Dit is tegenwoordig een wettelijke verplichting voor ieder bemanningslid, maar het wordt nog veel te vaak vergeten/nagelaten. Dit is de hoofdoorzaak waardoor de ernst van verontreinigde cabinelucht nog steeds zwaar wordt onderschat. De enige manier om daar verandering in te krijgen is ervoor te zorgen dat alle Fume Events gemeld worden!

Ook als jouw cockpitbemanning om wat voor reden dan ook geen officiële rapportering maakt, kun je dit als cabinebemanning alsnog zelf doen!