Captain Andrew Myers – Uitspraak van de arbeidsongevallenraad

Op 31 juli 2020 oordeelde de State of Oregon (USA) Workers ‘Compensation Board (Arbeidsongevallenraad) in het voordeel van Captain Andrew Myers.

Andrew Myers was een Jet Blue-Captain die chronisch werd blootgesteld aan verontreinigde lucht in het Airbus-vliegtuig waarmee hij vloog, gevolgd door een acuut fume event begin 2017. Zijn zaak werd ondersteund door GCAQE hoofd onderzoek Dr. Susan Michaelis en voormalig GCAQE co-voorzitter Judith Anderson, die namens de Association of Flight Attendants (AFA) Captain Myers van onschatbare steun voorzag.

U kunt de ‘Opinion and Order’ van de Oregon Compensation Board en het laatste antwoord van zijn advocaat Glen Lasken downloaden op de GCAQE News-pagina.

Dit is een historische uitspraak in de VS en wanneer u de uitgebreide ‘Opinion and Order’ leest, zult u opmerken dat de lang gekoesterde ontkenningsstrategie van de industrie stevig in diskrediet is gebracht. Een eerbetoon aan Captain Myers, zijn familie en zijn juridische team onder leiding van Glen Lasken, voor hun vastberaden strijd voor gerechtigheid. U vindt ook het definitieve antwoorddocument van de advocaat van Andrews, voor de rechtbank van groot belang.

Deze Amerikaanse uitspraak komt eenentwintig jaar na de uitspraak van de Compensation Court of New South Wales in Australië, op 28 april 1999 in de zaak Alysia Chew. Alysia Chew had gevlogen voor Ansett en East West Airlines en was tussen januari 1992 en oktober 1993 blootgesteld aan dampen op de BAe 146. Het New South Wales Compensation Court beoordeelde haar bewering dat ze was “blootgesteld aan dampen, giftige stoffen en andere irriterende stoffen tijdens het uitoefenen van haar taken als stewardess” en oordeelde dat ze letsel had “als gevolg van en tijdens haar dienstverband ”. Dit was de eerste bekende rechtszaak in Australië in verband met gezondheidsklachten door blootstelling aan verontreinigde lucht in vliegtuigen. We raden je aan de documenten met betrekking tot deze zaak te lezen. (bron: Tristan Loraine)