Het rapporteren van Fume Events is belangrijk!
Veel luchtvaartmaatschappijen voeren al jarenlang een ontmoedigingsbeleid voor het rapporteren van Fume Events. Als gevolg hiervan is er van het merendeel van de Fume Events die zich hebben voorgedaan geen goede rapportering beschikbaar. Dit wordt schokkend duidelijk gemaakt in het verslag van een onderzoek door Aviation Herald naar een serious Fume Event in 2018. Vervolgens is het ontbreken van deze rapporten gebruikt om de omvang van dit probleem te bagatelliseren.
Dr. Susan Michaelis werkte jarenlang als vlieger in Australië. Nadat zij door Aerotoxic Syndrome gedwongen haar carrière moest beëindigen, heeft ze een medische studie gevolgd en o.a. een Phd en een Master degree in Air Safety behaald. Susan is gekwalificeerd als aircraft Accident Investigator en tegenwoordig is zij Hoofd Onderzoek van Global Cabin Air Quality Executive GCAQE. In deze korte video benadrukt zij nog eens hoe belangrijk het is om IEDER fume event dat je meemaakt officieel te rapporteren.
Mogelijkheden om te rapporteren
Mocht je een Fume Event meemaken, dan zijn er meerdere mogelijkheden om deze gebeurtenissen te rapporteren.
1) Als je als actief bemanningslid aan boord bent: indien mogelijk, altijd een ASR indienen bij je eigen maatschappij. Hiervoor heb je waarschijnlijk de mede-ondertekening nodig van Captain en/of Purser. Als zij hier om wat voor reden dan ook niet aan willen meewerken, dien dan altijd alsnog een ASR in met daarop de opmerking dat mede-ondertekening geweigerd is (liefst met motivatie). Een kopie van je ASR kun je altijd direct kwijt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (dit is van extra belang als C en/of P niet willen mede-ondertekenen!): https://www.ilent.nl/meldformulieren-inspectie-leefomgeving-en-transport. Helaas biedt de rubriek “Luchtvaart” niet de mogelijkheid om een fume event te melden, kies daarom de rubriek “Overige onderwerpen” en plak je rapport er in bij “Wat wilt u melden”. Telefonisch melden kan ook: +31 88 489 0000. Ook passagiers kunnen via deze link melding maken van een Fume Event!
2) Je kunt een Fume Event ook rapporteren via GCARS, het meldingssysteem voor fume events dat gemaakt is door de Global Cabin Air Quality Executive (GCAQE), de internationaal overkoepelende organisatie voor de bestrijding van verontreinigde cabinelucht. Je kunt eventueel ook dit online formulier invullen op hun website. GCAQE stuurt je aanmelding dan ook door (eventueel ook geanonimiseerd) aan de autoriteiten van het land waar het incident plaats vond, of van de thuisbasis van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Kijk op de website van de GCAQE voor meer informatie over deze organisatie.
Post-smoke/fume event procedure
GCAQE heeft in 2023 een uitgebreid Medisch Protocol gepubliceerd dat bedoeld is om toegepast te worden door de arts die geconfronteerd wordt met patiënten met klachten na een fume event. Naast dit lijvige document is er nu ook een verkorte versie in de vorm van een checklist. Deze Post-Smoke/Fume Event Procedure vertelt je stap voor stap wat te doen na een fume event. Klik op de link of scan de QR code om naar deze checklist te gaan