Preventieve maatregelen

Stichting Fly Aware adviseert om de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen als u gaat vliegen:

Voldoende slaap voor de vlucht

Uw lichaam krijgt tijdens een vliegreis te maken met een verlaagde luchtdruk (en daarmee minder zuurstof), wellicht ander eten dan u gewend bent, langdurig in dezelfde houding zitten, tijdverschillen etc. Als u goed uitgerust bent kan uw lichaam veel beter overweg met deze extra belastingen, het geeft u een betere weerstand tegen ziektekiemen en het helpt het lichaam bij het verwijderen van vrije radicalen en giftige stoffen die u mogelijk hebt binnen gekregen.

Extra Vitamine C

afb. vitamine C
Vitamine C, een krachtige antioxidant

Neem vóór de vlucht extra vitamine C in. Dat is een sterke antioxidant die het immuunsysteem een flinke boost geeft om vrije radicalen te verwijderen. Ook tijdens en na de vlucht is het een goed idee om extra vitamine C te slikken. Sommige specialisten adviseren zelfs om tijdens de vlucht tot wel 1000 mg per uur te slikken. Zo’n extreme dosis kan maagklachten en diarree veroorzaken, maar een matige overdosis kan geen kwaad. Wat het lichaam niet gebruikt wordt eenvoudig via de urine afgevoerd.

Masker mee

Zorg voor een geschikt gelaatsmasker in uw handbagage. Een goed (actieve koolstof) masker wordt gemaakt door Cambridge Masks in Engeland. Bij een fume event filteren deze maskers bijna alle (>99%) verontreiniging uit de cabinelucht. Die investering is je gezondheid en die van je reisgenoten zeker waard.

Wanneer dragen?

“Sky Mask” in gebruik

Starten van de motoren,Take off, klim, daling en landing: zet uw masker in ieder geval op zodra de motoren gestart worden, tot na de Take Off en de klim, en ook tijdens de daling en de landing. Dit zijn de perioden waarin de kans op luchtverontreiniging door de motoren het grootst is, omdat er grote veranderingen in power settings plaats vinden.

Turbulentie: Als er onderweg turbulentie optreedt, zal het zgn. Autothrottle-systeem continue wat gas bijgeven  en weer terugnemen om de snelheid zo constant mogelijk te houden. Daarom neemt ook tijdens die perioden de kans op verontreiniging van de cabinelucht toe. Tijdens zulke perioden zet de crew (net als tijdens de Take Off, klim,  daling en landing) voor de veiligheid de verlichting van het bordje “SEAT BELT” aan. Vandaar dat ons advies voor het gebruik van uw masker luidt:

“SEAT BELT aan ==> Masker op”

Op sommige bestemmingen spuit de bemanning vóór aankomst de cabine met insecticiden. In een aantal landen is dit wettelijk vereist, en er wordt vaak beweerd dat dit onschadelijk is. Laat u echter niets wijsmaken, dit zijn zwaar giftige stoffen! Draag altijd uw masker als dit gebeurt, het biedt een effectieve bescherming tegen het inademen van deze chemicaliën.

Daarnaast is het uiteraard verstandig om uw masker te dragen op ieder moment dat u “vreemde” geuren waarneemt (“vuile sokken”, “natte hond”). U kunt uw Cambridge “Sky Mask” via deze link bestellen.

Corona maatregelen

Als gevolg van de getroffen Corona maatregelen bent u tegenwoordig verplicht om aan bord van een passagiersvliegtuig continu een mondkapje of gezichtsmasker te dragen. Aan deze maskers worden over het algemeen weinig specifieke eisen gesteld (mag zelfs een zelfgemaakt masker zijn). Een dergelijk simpel masker biedt echter nauwelijks bescherming, zowel tegen het Corona-virus als tegen de diverse andere verontreinigingen van de lucht aan boord. Stichting Fly Aware beveelt dan ook het gebruik van het Sky Mask van harte aan!

Er zijn echter wel berichten dat sommige luchtvaartmaatschappijen bezwaar maken tegen het gebruik van dit masker, omdat het is voorzien van een zgn. Outflow Valve. Dit is een klep die opent wanneer u uitademt. Hierdoor wordt het draagcomfort van het masker aanzienlijk verhoogd: u ondervindt minder ademweerstand, terwijl warmte en vocht (uit uw adem) beter worden afgevoerd. Zo blijft het masker ook bij langer gebruik veel comfortabeler.

Het bezwaar is echter, dat uw uitgeademde lucht zo niet gefilterd wordt. Wij raden u aan om toch voor het Sky Mask te kiezen, en hier waar nodig een simpel (evt. zelfgemaakt) masker overheen te dragen. Zo bent u verzekerd van een effectieve bescherming, u behoudt uw draagcomfort en uw omgeving is gerustgesteld!

Draai de “blower” dicht

afb. overhead blower
Overhead blower

Eenmaal aan boord treft u in sommige vliegtuigtypes  een zgn ” overhead blower” aan, waarmee u een straal “verse” lucht direct op uw gezicht kunt richten. Draai deze echter bij voorkeur dicht, of richt hem in ieder geval niet op uw gezicht. De lucht die hier uit komt is weliswaar gefilterd (dit is nl. gerecirculeerde lucht die door een zgn. HEPA filter is gevoerd) zodat bacteriën en virussen er in principe uit gehaald zijn, maar eventueel aanwezige oliedampen en andere chemicaliën in de lucht worden er niet uit gefilterd. Via deze blower komen deze recht in uw gezicht terecht, dus  maar liever vermijden als het kan…